Negen maanden cel voor complotdenker die handelde uit ‘nietsontziende kwaadaardigheid’

De 55-jarige Huig Plug uit Katwijk is vrijdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens opruiing en smaad en het via sociale media en op straat stalken van mensen die hij kindermisbruikers en kindermoordenaars noemt.

Plug, een volgens het Openbaar Ministerie onverbeterlijke complotdenker, beschuldigt al jaren mensen ervan deel uit te maken van een in de regio Den Haag opererend ‘pedonetwerk’, waarin onder meer vooraanstaande juristen kinderen verkrachten en vermoorden. De rechtbank legt Plug ook een contactverbod op met de mensen die tegen hem aangifte deden en een „uitlatingsverbod in het openbaar, waaronder op het internet en/of via social media” over eerdere beschuldigingen van seksuele misdrijven voor een periode van drie jaar.

in het requisitoirOpenbaar Ministerie Losse feiten, halve waarheden en hele leugens werden aan elkaar geknoopt tot een complottheorie

Het OM had tegen Plug, die zichzelf tijdens de behandeling van zijn strafzaak omschreef als „fulltime onderzoeker”, een gevangenisstraf van negen maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Medeverdachte Marlies M. (59 jaar) is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een taakstraf van 180 uur. De vrouw, die al jaren samen met Plug campagne voert, beschuldigt haar ex-man, nu de echtgenoot van een raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam, van kindermisbruik en -moord. Hij zou onder anderen hun dochter Lisa misbruikt hebben. Die misdrijven zouden zijn toegedekt door verschillende rechters.

Pieter P. (41), cameraman en neef van Plug en eveneens afkomstig uit Katwijk, kreeg een celstraf opgelegd van 66 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk. Daarnaast kreeg P. een taakstraf van 150 uur.


Lees ook
IND weert complotdenker Icke uit Schengengebied: ‘Uw gedachtegoed kan aanzetten tot geweld’

David Icke bij een demonstratie in Londen in 2020.

Onschuldige personen

De rechtbank neemt het de verdachten kwalijk dat ze er „simpelweg voor gekozen hebben om voor eigen rechter te gaan spelen door in de berichten en video’s hun eigen persoonlijke vonnissen over diverse personen te vellen en deze vervolgens te openbaren”. Ze hebben volgens de rechters zeer ongefundeerde en grievende uitlatingen gedaan over onschuldige personen.

Volgens het OM handelden de verdachten onder meer uit wrok over „onwelgevallige rechterlijke beslissingen”. Jarenlang plaatsten ze Twitter-berichten en filmpjes op sociale media waarbij mensen – met naam en toenaam en soms ook met foto’s – van de verschrikkelijkste seksuele vergrijpen werden beschuldigd. Plug en zijn cameraman brachten huisbezoeken aan slachtoffers, waarbij Plug door een megafoon schreeuwde dat hier een pedofiel woonde. „Losse feiten, halve waarheden en hele leugens werden aan elkaar geknoopt tot een complottheorie”, aldus het OM.

Ook een vooraanstaande advocaat en de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid werden door de verdachten beschuldigd van „allerlei gruwelijkheden”. Tijdens het requisitoir kwalificeerde de officier van justitie het handelen van de verdachten als „nietsontziende kwaadaardigheid en schending van privacy op de meest vreselijke manier”.

Frustreren en vertragen

Volgens het OM heeft Plug „een voedingsbodem gelegd voor mede-complotdenkers. Een oncontroleerbaar smeulend vuurtje waarvan je nooit weet wanneer en waar het nu weer op zal laaien. Een keur aan verdachtmakingen dat op het wereldwijde web rondwaart waar geen verdediging tegen mogelijk is”. Plug werd in 2021 tot zes weken celstraf veroordeeld voor het bedreigen van Mark Rutte.

Afgelopen weken probeerde Plug met alle middelen de behandeling van zijn strafzaak te frustreren en te vertragen. De verdachte had zelf geen advocaat en wraakte de rechtbank. Bij de behandeling van het wrakingsverzoek kwam hij niet opdagen en later trok hij het verzoek weer in.

De rechtbank zegt in haar vonnis dat er „torenhoog recidiverisico” is dat Plug zich lasterlijk blijft gedragen. „Uit de proceshouding van verdachte is gebleken dat hij op geen enkele wijze openstaat voor een andere mening of visie dan die van hemzelf.”

Rechters nemen Plug ook kwalijk dat hij „niet het fatsoen kon opbrengen om naar het volledige requisitoir van het Openbaar Ministerie te luisteren”. Met regelmaat verliet Plug de rechtszaal. Verder stelden de rechters: „Gedurende het gehele proces heeft verdachte zich tot slot bij herhaling beledigend uitgelaten tegenover zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank.” Vanwege het recidiverisico moet Plug elke keer dat hij de speciale voorwaarden schendt meteen twee weken zitten.

Twee uur na het vonnis had Plug nog niet op zijn X-account gereageerd op de veroordeling.


Lees ook
Hoogleraar radicalisering: ‘Complotdenkers zijn niet kritisch, maar juist goedgelovig’

<strong>Sociaal-psycholoog Jan Willem van Prooijen: </strong>Ik praat liever over de mate van complotdenken. Want we zijn allemaal weleens een complotdenker.”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/negen-maanden-cel-voor-complotdenker-die-handelde-uit-ac280c298nietsontziende-kwaadaardigheidac280c299-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst